1900: MARKNADER OCH HELGER
1900: MARKNADER OCH HELGER
ÖSJÖ MARKNAD:
Vid sekelskiftet var torgdagen på andra tisdagen i varje månad besökt av folk som ville sälja sina varor, men också handla i Ödeshög. Detta var en av de stora folkliga attraktionerna i västra Östergötland.
På den här tiden fanns det sex kafeer i Ödeshög, och de var mycket välbesökta från morgon till kväll, i synnerhet på torgdagarna.
Allsköns kommers blomstrade. Här fanns Blad från Malmslätt som stod vid Klockegårds lagård och sålde kläder av allehanda slag. Nere på torget stod skomakare Gran från Järnstad med sin dragvagn och sålde hemgjorda läderstövlar. En å annan bonne eller äldre dräng stod å provade å prutade.
Lavéns automobil var den stora sensationen. En stor öppen bil med växelspak, signalhorn på utsidan och en fart av 30 km i timmen. Han körde mellan torget å Orrnäsbron hela marknadsdagen, det kostade 50 öre turen.
Kanonfotografen fotograferade och sålde kort för 25 öre styck (vilket borde motsvara över 200 kr i dagen penningvärde...)
Ett ruskigt ställe var "Adas hotell" där de flesta var fulla av öl. Bönderna satt vid borden och ackorderade om smågrisar, medan drängarna var ute på gatan å slogs.
"Grännakäringa" var en stöddig dam, tjock å bred som en logdörr med en stor pängapung hängde på magen i ett brett band om halsen. Hon var på plats för att köpa smör och ägg.
I Johanssons Järnhandel var pojkarna inne och köpte fällknivar - två blad å en korkskruv, det stod "Eskilstuna" på plåtskaftet, vilket borgade för god kvalitet. 50 öre kostade de.
Efter marknadens slut fick var och en traska hem till sitt. Klungorna med flickor och pojkar glesnade allteftersom folk nådde sina hemgårdar.
ANNANDAG PINGST PÅ OMBERG
... var den andra riktigt stora folkfesten som man talade om.
Gammalt folk brukade berätta om en offerkälla på Fritsgärde strax söder om Omberg . De berättade att källan förr var en allmän samlingsplats vid pingsttiden på 1800-talet och längre tillbaks i tiden. De påstod också, att besöken vid källan hade något slags samband med folkvandringen till Hjässan annandag pingst .
Innan Hjässatorget och Hjässan blev samlingsplatser, hade folket samlats vid Hälle källor så långt tillbaka i tiden att man inte vet när de började där . Vid Hälle källor skulle alla dricka vatten. Klarare vatten fanns inte, men ingen drack utan att offra något .
Ombergs station 1897. Säkerligen annandag pingst!
Pingstsamling på Omberg
Annandag pingst var en stor festdag på Omberg, möjligen med anor tillbaka till heden tid. Festligheterna drog till sig många besökare, det har beskrivits ända upp till 10.000 besökare som mest.
Ungefär hälften gick till fots, cyklade eller färdades i lövade höskrindor, eller "lövkärror" som de kallades. Från Hedaslätt gick man redan vid soluppgången. Det tog en timme att gå. Man gick över gärden och åkervägar till Gottorp. Sedan var det körväg ända till berget. Renstad hade väg dit eftersom de hade bete på berget, så de kunde hämta mjölken till Renstad. Man kunde få åka i lövklädda höskrindor med ungbjörkar på sidorna och topparna sammanbundna. Det var musik med, ibland dragspel eller en munnagiga.
Lövklädda var också de öppna vagnarna i extratågen och t o m loken. På FVÖJ kunde man se tåg med 3 lok och över 30 vagnar fulla med resenärer, inklusive tillfälligt iordninggjorda ”sommarvagnar”, öppna godsvagnar som försetts med bänkar och enkla tak av segelduk.
6–8 ångbåtar transporterade människor från Hjo, Jönköping, Gränna, Motala och t o m Askersund till Hästholmen.
Väl framme vid festplatsen slog man sig ned, packade upp matsäcken, hälsade på
bekanta och beskådade dansen . De mer företagsamma klättrade upp på
Hjässan för att se på utsikten .
Bland uppträdandena kunde man beskåda Ludde Juberg som Löparenisse i Värmlänningarna, Ingrid Storråda i Bröllopet på Ulvåsa och senare även jättedamer och Brazil Jack. Tidigare hade marknads-tingeltangel varit bannlyst, men denna hållning måste man så småningom luckra upp.
På Hjässan serverades öl, fast det redan då var förbjudet . Det dansades,
och dansen slöt regelbundet med slagsmål . Utom dansen förekom
det att spektakelmakare slog sig ner på Hjässatorget . Där kunde det finnas
10-12 karamellstånd och läskedrycksförsäljare . Omberg var utan
konkurrens på annandag pingst.
På hemvägen kunde det hända, såväl på FVÖJ som senare på MHJ, att överförfriskade resenärer helt sonika sattes av på linjen. Man ville helst inte sätta av bråkmakare vid stationerna. Det skulle skapa problem för stationsföreståndaren.
OMBERG VAR INNESTÄLLET, DÅTIDENS FÅRÖ ELLER ÖSTERLEN...
Omberg attraherade även såväl dåtidens kulturelit som långväga turister. Såväl Ellen Key som Verner von Heidenstam och Prins Eugen var etablerade i trakten, så Ellens senare val av plats att bygga sitt Strand på var väl inte så överraskande.
Två av Sveriges första turisthotell byggdes vid Alvastra och i Borghamn, och när Stockalycke Vandrarhem invigdes 1933 var det Sveriges första.
Traditionen med de stora folkmassorna fortsatte in på 1950-talet, och Annandag Pingst har fortsatt firas ända fram till 2005 då dagen upphörde att vara helgdag.