FORNTID OCH DE FÖRSTA ÅNGBÅTARNA
FORNTID OCH DE FÖRSTA ÅNGBÅTARNA
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
DE FÖRSTA ÅNGBÅTARNA
Det var ångbåtarna som signalerade den nya tidens ankomst, med Göta Kanal som ursprungligt villkor för att trakterna runt Vättern så småningom skulle vakna till liv.
I oktober 1834 gjorde hjulångaren AMIRAL VON PLATEN sin premiärtur, första båten i reguljär trafik på Göta Kanal mellan Stockholm och Göteborg, med salong för 16 passagerare. Att hantera balansmaskinen var besvärligt; om den stannade måste besättningen skickas upp på hjulhusen för att försöka trampa igång hjulen. Om maskinen mot förmodan startade igen gällde det att vara kvick i benen om man ville ha dem i behåll.
Kaptenerna kunde vara så rädda för att maskinen skulle stanna att när de närmade sig en brygga för att komplettera vedförrådet, cirklade de runt och lät dem som stod på bryggan kasta ombord så många vedklabbar de hann var gång ångaren närmade sig dem!
Trots detta förkortades nu restiden mellan landets båda största städer till 4-5 dagar.
Sommaren 1836 togs DANIEL THUNBERG i trafik, följd av ERIC NORDEWALL, POLHEM, THOMAS TELFORD och WERMLAND, allt inom loppet av fem år.
Tiden sprang dock snart ifrån dessa träfarkoster med skovelhjul. 1848 kunde propellerångaren GÖTHEBORG tas i bruk. Snart blev de gamla "fiolbåtarna" hopplöst omoderna och ERIC NORDEWALLS förlisning var bara en av flera olyckor som drabbade de gamla båtarna på 1850-talet. Två år före hennes förlisning hade jönköpingsångaren KOMMENDÖRKAPTEN fattat eld utanför Vadstena och totalförstörts. Öresundstullens avskaffande 1857 satte spiken i likkistan för det första kanalrederiet med sina hjulångare. En renässans för resandet uppstod senare , men det var med båtar mera lika de vi nu uppfattar som kanalbåtar, och under annan regi.
Att trakten är gammal märks såväl på fornlämningar som kyrkor och ruiner.
Under den urgamla ek som i trakten kallas för Ragnars Ek står Rödsten, en potent fallossymbol som måste smörjas in med rödfärg varje år för att inte gården ska drabbas av olycka och brinna ner.
Runt Mistelås finns flera kända minnen om forntida bravader, inte bara oöverträffade fruktsamhetsriter utan även skrönor om långväga charterresor till Kaspiska Havet. På vikingatiden var vare sig diabildsprojektorer eller iPhoto uppfunnet varför minnen fick ristas i sten istället. Somliga drabbades av turistdiarré och liknande och kom inte tillbaka igen...
Bjälbo kyrka minner om ursprunget för den mäktiga östgötaätt, vars anfader påståtts var Folke Filbyter som nuförtiden brukar ses i någon form av rodeouppvisning i Linköping, och vars mest kända man väl blev Birger Jarl.
Alvastra kloster skymtar också förbi vid Ombergs fot.
Napoleonkrigen var en omvälvande händelse för hela Europa, och det Europa som reste sig ur askorna kring detta riktiga världskrig innehöll gryningen till den moderna tiden.
Svårbegriplig är denna bataljmålning från tiden.
Le 1:er Dragons du Ligne har har inte nämnt Väderstad eller Hästholmen i sin krigsdagbok, däremot Austerlitz, Jena, Friedland, Spanien och Portugal följt av Smolensk och Borodino. Dresden, jätteslaget vid Leipzig och så småningom Waterloo.
Historieforskningen har ännu inte kunnat förklara närvaron av franskt kavalleri i västra Östergötland.